AERII – AERspire presteert beter dan commerciële referenties

In een periode van ruim 2 jaar is in samenwerking met onder andere SEAC, Heijmans en twee Belgische project partners het AERII project uitgevoerd gesteund door het Nederlandse TKI solar energie, RVO en het IWT (B).

Een van de belangrijke doelstellingen in het project was het testen en aantonen van de typische ventilatie functionaliteit van het AERspire systeem om een betere warmteoverdracht van het paneel naar de lucht in de ventilatieschacht aan te tonen. In dit project is een verbetering doorgevoerd op het ontwerp van het zogenaamde “0-weerstand” profiel waarbij de lucht “gedwongen” middels natuurlijke trek langs de achterkant van de module stroomt, zonder enige obstructie in de unieke ventilatieschacht.

Met het slimme ontwerp van het geoptimaliseerde bevestigingssysteem werd een winst in de koeling van circa 20% gehaald. Op een zonnige dag betekent dit dat het AER PV element een temperatuur haalt die tot 5°C koeler is.

De uitgebreide duurtesten van het AERspire systeem werden uitgevoerd onder leiding en beheer van SEAC op de SolarBEAT testlocatie op de TU/e. De resultaten toonden aan dat het AERspire systeem een resultaat van meer dan 1000kWh/kWp/a haalt wat niet alleen zeer hoog is voor een BIPV maar zelfs ook voor een regulier PV systeem. Middels uitgebreide monitoring van de 14 rijwoningen met het AER dak, gesitueerd aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven, werd aangetoond dat de performance van het AERspire systeem, ook in een functionele toepassing, een opbrengst haalt in lijn met de uitkomsten van het testsysteem op de TU/e.

Door de vergelijkbare resultaten van de 14 functionele woningen en het prototype dak op SolarBEAT mag gesteld worden dat het AERspire systeem tot 7,5% meer opbrengt dan de commerciële referentie projecten op SolarBEAT.

 

 

De realisatie van het AERII project is mede mogelijk gemaakt door:

  • TKI, Topsector Energieprojecten
  • Solar-era.net, European network of national and regional funding organisations and RTD and innovation programmes in the field of solar electricity generation.

 

Het openbaar eindrapport van SEAC is hier te downloaded.LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.